skip navigation

Over Mij

Of:

Waarom een UX-ontwerp een Verhaal Moet Vertellen

Mensen hebben een diep gewortelde behoefte om elkaar duidelijk te maken hoe ze de wereld zien. Het vertellen van verhalen is daarvoor van oudsher de manier bij uitstek. Het is de reden dat ik al mijn leven lang gefascineerd ben door verhalen en de reden dat ik in eerste instantie schrijver ben geworden.

Ik ben al mijn hele leven bezig met verhalen en de bijzondere rol die ze in ons leven spelen. Nu pas ik toe wat ik heb geleerd over het ontvouwen van ingewikkelde ideeën op het ontwerpen van slimme, efficiënte en leuke interacties.

Volgens mij is een goed UX-ontwerp in eerste plaats gewoon een goed verhaal met jouw gebruiker in de hoofdrol.

Als je een goed UX-Ontwerp wil, dan heb je een goede verhalenverteller nodig.

Willem de Vlam in zijn natuurlijke habitat
Dit ben ik.

Hoe ik werk

Wil je meer weten over wat dat nou precies inhoudt? En hoe ik dat aanpak? Kijk dan hier even

Hoe ik werk

10 jaar Bouwen

Het is natuurlijk niet uit de lucht komen vallen. Ik zet al jaren websites in elkaar. Kleine, simpele sites  voor familie en vrienden, maar ook grotere, interactieve sites en apps. Zo bouwde ik indertijd de website en reserverings-applicatie van toneelgroep Opium voor het Volk en maakte het CMS dat we intern gebruikten.

Gek genoeg zie ik niet zoveel verschil tussen het ontwikkelen van een app en het maken van een verhaal. Je leidt mensen door brokjes informatie heen en probeert ze onderweg niet kwijt te raken. Daarvoor moet je kunnen inschatten wat mensen op welk moment al hebben begrepen, en waar ze op dat moment zin in hebben.  

Hoor 't van 'n ander...

Ik ben trouwens niet de enige die dat zegt. John Geddes heeft het in 'Aristotle on Storytelling in User Experience' over dezelfde beginselen die ik mijn studenten toneelschrijven ook leer. Anna Dahlstrom schreef er een boek 'Storytelling in Design' (O'Reilly, 2019) over, waar ze in deze podcast van UXpodcast ook vertelt:

Beluister de podcast

Developer

Ik combineer mijn 'soft skills' met een almaar groeiende technologische vaardigheid. Als wordpress en frontend-developer sta ik inmiddels best mijn mannetje.

Voor deze site pas ik RoughJS toe om alle geschetste elementen dynamisch te genereren. Verder gebruik ik PHP7.4, Javascript ES6, HTML5 en CSS3 en is gebouwd op een stack van Wordpress, Oxygen Builder, Pods Framework en Gravity Forms. De site zelf draait op een eigen Google Cloud NGINX Server in combinatie met Cloudflare.