skip navigation

Schrijven naar de Toekomst

te zien op: www.schrijvennaardetoekomst.nl 

Schrijven naar de Toekomst is een project dat mensen met elkaar wil verbinden in het schrijven van brieven. Wie zich daarvoor opgeeft wordt gekoppeld aan een schrijfpartner die een uitdagende match zal vormen. De briefwisselingen worden - na een check door de redactie - geplaatst op een website.

Briefwisselingen Keuze pagina

Meerdere Stakeholders

Schrijven naar de Toekomst was voor mij een interessant project omdat er meerdere soorten stakeholders betrokken waren: de initiatiefnemers, de redactie, de schrijvers en de bezoekers van de site. De website moest daarbij een goed werkende omgeving hebben voor ingelogde gebruikers, terwijl de wordpress admin area gereserveerd moest blijven voor redacteurs en admins.

Proces

Nadat een snelle landingspagina in elkaar was gezet met een mooi geanimeerd logo, ontworpen door ontwerpbureau Dolly Warhol begon ik achter de schermen aan het opstellen van de informatie-hiërarchie, het uitzoeken van de benodigde plugins en het ontwerp van de UX.

Na de eerste krabbels op papier, en na een aantal interviews met gebruikers begon ik in Figma aan het eerste prototype.

Schrijven naar de Toekomst Prototype
Het prototype voor de belangrijkste interactie: het ontdekken van briefwisselingen en het vinden en openen van de bijbehorende brieven

Testen

Ik organiseerde testsessies met deelnemers aan het project. Het doel was uitvinden of deze indeling als helder en intuïtief werd ervaren, en welke features als irritant of verwarrend werden gevonden. Na een paar rondes kwamen we tot een indeling die op de meeste gebruikers logisch en prettig overkwam.

Bouwen

Nadat de voornaamste interacties vastgelegd waren, gingen de ontwerpers van Dolly Warhol aan de slag met het visuele ontwerp. Ik bouwde ondertussen de backend.

Nadat het visuele ontwerp binnenkwam zette ik ook de frontend in elkaar en stemde de formulieren af met de workflow van de redactie. In het voorjaar van 2021 konden we dan lanceren - midden in de corona lockdown.

Wat ik deed